Brod u boci

03 Mar, 2010

Una

Ljubav — Autor unajedina @ 23:51

"Kad sam je prvi put video, sat mi je stao!"

... čini mi se da sam čitavog života, sve ove godine, bio... pa, recimo, na nekoj vrsti službenog zadatka. Ne kažem da mi se usput nisu dešavale strašne, dirljive, potresne, glupe, neverovatne i besmislene stvari, to ne kažem - ali uvek sam na sve to gledao nekako sa strane, kao da se događa nekom drugom. Znao sam da će mi sve to jednoga dana nečem poslužiti - čemu? - ne znam još uvek! Prisustvovao sam, dakle, svojoj biografiji samo kao svedok. Ne kažem da za to vreme nisam plakao, smejao se, cvileo kao kuče, nadao se i učestvovao, ne, ne kažem da me često nije bilo strah, da se nisam zaljubljivao, lutao, posrtao, kopao rukama i nogama, ali kad bih izistinski pogledao životu u oči, ipak je to bio nečiji tuđi film, a ja sam bio samo obični koscenarista!

Njihova putovanja trajala su dan-dva, ponekad čak i tri, i izgledala su im kao potpuni mali životi, proživljeni od početka do kraja; kao mali brakovi, u kojima bi im se za nekoliko dana događalo sve ono što se ostalom svetu dešava za dvadeset i pet godina zajedničkog života. Proživeli bi, u stvari, sve; prvu bračnu noć u nepoznatoj hotelskoj sobi, ljubav do potpune zasićenosti i blage otupelosti, prvu svađu oko neke sitnice, umor, navike, razočarenja, rastanak... Prilikom ovih putovanja, profesor je gajio i tajnu nadu; pošto još uvek nije mogao da se oslobodi ljubavi prema svojoj mladoj prijateljici, nadao se da će zajednički život (ma koliko kratak) ipak otupeti oštricu tog, za njega opasnog osećanja. Ako ništa drugo, nekoliko dana provedenih od jutra do jutra oslobodiće Unu njene tajanstvenosti, koju joj je, kao posebnu privlačnost, poklanjala zabranjena veza. Trudio se stoga da je pažljivo posmatra i hvata u greškama, otkrivajući jedan po jedan nedostatak, i da se tako oslobodi zavisnosti u koju je zapao.

Vraćao se sa olakšanjem kući sa tih putovanja, ljubeći rasejano Unu na rastanku ("Javiću ti se ovih dana!"), ubeđen da se, najzad, zauvek oslobodio njene vlasti, ali već trećeg ili četvrtog dana njihova poslednja hotelska soba počinjala je da mu liči na izgubljeni raj, a on bi planirao novo bekstvo, nadajući se da mu je potrebno samo kao konačno oslobođenje od Une - opsesije. I sve bi počinjalo iz početka.

Una, sama, jedina! Ako me voliš, sutrašnje predavanje ćeš započeti slovima mog imena. Ušao je u amfiteatar i započeo predavanje: "U našoj avangardi...."

                                                                            Momo Kapor-Una


Komentari

 1. Uronio sam u dalekost..al te pozdravljam..

  Autor Jovan s.s. — 04 Mar 2010, 00:21

 2. U
  :)
  Pozdrav.

  Autor talas — 04 Mar 2010, 00:55

 3. Јако лепо

  Autor krilaandjela — 04 Mar 2010, 01:31

 4. U NAšoj...mnogo dobar ovaj Kapor!

  Autor sanjarenja56 — 04 Mar 2010, 07:59

 5. Mi koji smo ga voleli, necemo ga nikad zaboraviti. Pozdrav.

  Autor mira kuglof — 04 Mar 2010, 08:32

 6. :)))

  Autor suky — 04 Mar 2010, 09:01

 7. Pa da, cak ti je posvetio i reci! Vidis kako si uticajna, unajedina :-)

  Autor sopran87 — 04 Mar 2010, 13:18

 8. Samo Moma je imao tu genijalnu jednostavnost i sposobnost da sve kaze bas kako treba

  Autor poluuspavanka — 06 Mar 2010, 21:30


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs