Brod u boci

Una

Ljubav — Autor unajedina @ 23:51

"Kad sam je prvi put video, sat mi je stao!"

... čini mi se da sam čitavog života, sve ove godine, bio... pa, recimo, na nekoj vrsti službenog zadatka. Ne kažem da mi se usput nisu dešavale strašne, dirljive, potresne, glupe, neverovatne i besmislene stvari, to ne kažem - ali uvek sam na sve to gledao nekako sa strane, kao da se događa nekom drugom. Znao sam da će mi sve to jednoga dana nečem poslužiti - čemu? - ne znam još uvek! Prisustvovao sam, dakle, svojoj biografiji samo kao svedok. Ne kažem da za to vreme nisam plakao, smejao se, cvileo kao kuče, nadao se i učestvovao, ne, ne kažem da me često nije bilo strah, da se nisam zaljubljivao, lutao, posrtao, kopao rukama i nogama, ali kad bih izistinski pogledao životu u oči, ipak je to bio nečiji tuđi film, a ja sam bio samo obični koscenarista!

Njihova putovanja trajala su dan-dva, ponekad čak i tri, i izgledala su im kao potpuni mali životi, proživljeni od početka do kraja; kao mali brakovi, u kojima bi im se za nekoliko dana događalo sve ono što se ostalom svetu dešava za dvadeset i pet godina zajedničkog života. Proživeli bi, u stvari, sve; prvu bračnu noć u nepoznatoj hotelskoj sobi, ljubav do potpune zasićenosti i blage otupelosti, prvu svađu oko neke sitnice, umor, navike, razočarenja, rastanak... Prilikom ovih putovanja, profesor je gajio i tajnu nadu; pošto još uvek nije mogao da se oslobodi ljubavi prema svojoj mladoj prijateljici, nadao se da će zajednički život (ma koliko kratak) ipak otupeti oštricu tog, za njega opasnog osećanja. Ako ništa drugo, nekoliko dana provedenih od jutra do jutra oslobodiće Unu njene tajanstvenosti, koju joj je, kao posebnu privlačnost, poklanjala zabranjena veza. Trudio se stoga da je pažljivo posmatra i hvata u greškama, otkrivajući jedan po jedan nedostatak, i da se tako oslobodi zavisnosti u koju je zapao.

Vraćao se sa olakšanjem kući sa tih putovanja, ljubeći rasejano Unu na rastanku ("Javiću ti se ovih dana!"), ubeđen da se, najzad, zauvek oslobodio njene vlasti, ali već trećeg ili četvrtog dana njihova poslednja hotelska soba počinjala je da mu liči na izgubljeni raj, a on bi planirao novo bekstvo, nadajući se da mu je potrebno samo kao konačno oslobođenje od Une - opsesije. I sve bi počinjalo iz početka.

Una, sama, jedina! Ako me voliš, sutrašnje predavanje ćeš započeti slovima mog imena. Ušao je u amfiteatar i započeo predavanje: "U našoj avangardi...."

                                                                            Momo Kapor-Una


Ako znas bilo sto

Ljubav — Autor unajedina @ 00:57

Ne znam sto da radim sa sobom
na sto misli da bacim...
Eto stvaram polako pjesmu o tebi
gledam tvoje tijelo
ludujem za njim
i ponavljam u sebi samo jedno...


Poljubi me
pa mi prste u kosu uvuci
i zagrli me...
Poljubi me
pa se privij tik uz mene i zapjevaj
ako znas bilo sto

Zelim da se stisnem uz tebe
da te milujem
da ti sapucem na uho bisere
da pricam o slobodi
da se glupiram
da ti kazem oh ti ludo jedina...

 

 

Da li treba nesto dodati?????Cista emocija.Johny Stulic.Tamo negde.

A ovde oko nas,pogledajte malo?Losi djaci koji su odjednom svetom zavladali.

Za sve nas koji ne mozemo da se uklopimo u ovom laznom svetu...Koji jos uvek jurisamo na vetrenjace,i ne damo se ovim prostacinama i primitivcima.Sa svojim malim mikrokosmosima i idealima.Koji jos uvek verujemo u ljubav.Koji smo nosili crvene marame i plave kape.Gledali INATRC MLIF u 7 i 15...tamo negde u dubokoj sumi male plave ljude,vozili bicikle i gulili kolena,upisivali se u spomenare,slusali rock&roll,ucili da je najvaznije biti dobar i posten covek,i ne ostajali ravnodusni na svet koji se menjao pred nasim ocima.Najgore je oguglati.Uklopiti se.Izdati svoje snove i ideale.Ziveti a biti mrtav.

Ja veceras slusam ovu najljubavniju pesmu od svih i znam samo jedno...Promenicu ovaj svet,ako ne za druge onda bar za sebe.Powered by blog.rs